Владимир Койлазов със Златна значка "Русе" и званието "Почетен гражданин"

Мисия

23-06-2017, 12:02

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посрещане на русенския участник в Shell eco-marathon

Носителят на технологичен "Оскар" : Горд съм, че получавам тези отличия в моя роден град, в който съм израснал и винаги, когато се връщам виждам, че се променя към по-добро

 

Днес в Заседателна зала на Община Русе се състоя церемония по награждаване с почетни отличия на носителя на технологичен „Оскар“ русенец Владимир Койлазов. На събитието присъстваха кметът Пламен Стоилов, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, председателят на Общински съвет – Русе проф. Христо Белоев, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, председателят на постоянната комисия по образование и наука към ОбС-Русе Стоян Янев, председателите на групи в ОбС Иво Пазарджиев и Божидар Йотов, бащата на Владимир Койлазов – Никола Койлазов, гости на университета от Франция и преподаватели на Владимир от гимназията.

Стоилов заяви: „Нашият именит съгражданин Владимир Койлазов изпълва мен и всички русенци с чувство на гордост. Това е този млад човек, който искаме да виждаме в децата си – един отличник в живота с прекрасно бъдеще пред себе си.“ Проф. Белоев отправи своите пожелания за още много успехи, като сподели, че Решението на Общински съвет от 20-ти април 2017 г. за удостояването му като почетен гражданин е било прието единодушно.

Успелият русенец беше награден от Стоилов със златна значка „Русе“ за високи постижения в областта на иновациите, значителен принос за развитието на киноиндустрията и по повод отличаването с технологичен „Оскар“ за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“, за оригинална концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray. Владимир Койлазов  бе удостоен и със званието „Почетен гражданин на град Русе“ за значими постижения и принос към развитието на киноизкуството и съвременните технологии от проф. Белоев.

Владимир Койлазов не скри вълнението си от оказаното му внимание и уважение: „Горд съм, че получавам тези отличия в моя роден град, в който съм израснал и винаги, когато се връщам виждам, че се променя към по-добро. Благодаря за отличията, които за мен са и голяма отговорност. Надявам се занапред да има още много технологични постижения“.

Днес от 15 ч. Койлазов ще изнесе доклад в Русенския университет, по време на международната научна конференция „CompSysTech“.

 

* * *

Владимир Николов Койлазов е роден на 18.01.1978 г. в град Русе. Учи в ОУ „Олимпи Панов“ до 1991 г., когато е приет в подготвителен клас на АГ „Гео Милев“ – Русе.

През 1994 г. печели конкурс на фондация „Отворено общество“ и правото да участва в традиционните летни ученически курсове в САЩ. Завършва през 1996 г. с отличен успех Английската гимназия „Гео Милев“ – Русе в паралелка с френски и английски език.

В периода от 1996 г. до 2001 г. Владимир Койлазов учи компютърни науки във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. На 11 февруари 2017 г. той, заедно с Петър Митев и тяхната софтуерна компания Chaos Group, са отличени с „Оскар“ за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“ за оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray. В началото софтуерът V-Ray е възприет основно от архитекти като идеалното средство за визуализация на проектите им, а впоследствие е предпочетен и от други индустрии – индустриален дизайн за автомобили, самолети и т.н. По-късно навлиза в киното. Софтуерът на компанията е използван в хитови продукции като „Господарка на злото“, „Капитан Америка 2“, „300: Възходът на една империя“, „Игра на тронове”, „Дедпул”, „Аватар“, „Доктор Стрейндж“ и много други.

За разлика от филмовите номинации за „Оскар“, които се връчват за постижения през изминалата година, наградата за „Научни и инженерни технологии“ е признание за утвърдени постижения в сферата на киното. Академията присъжда наградата на новатори, чиито изобретения допринасят значително за качествата на кинопродукциите. Софтуерният продукт V-Ray, разработен от Владимир Койлазов и Петър Митев, е определен като усъвършенстващ 3D визуализациите в киното. Технологията помага на творци и дизайнери да създадат фотореалистични изображения, неразличими от реалността, както и анимации и виртуална реалност. Доказателство за успеха на технологията V-Ray е приложението и в над 150 игрални филма от 2002 г. досега.

Владимир Койлазов спечели призът за "Наука и/или технологично развитие" на конкурса за най-изявени млади личности в България за 2017 г.