БНБ пусна нова възпоменателна монета на хан Тервел

Монетата е от серията „Средновековни български владетели“

Сребърната възпоменателна монета е с нанесено частично позлатяване и е на тема „Хан Тервел“. Монетата е от серията „Средновековни български владетели“ и ще влезе в обръщение от 26 юни, понеделник. Това предават от пресцентъра на БНБ.

На лицевата страна на монетата в позлатен медальон е изобразен печатът на хан Тервел. Под медальона се намира номиналната стойност на монетата „10 ЛЕВА“, емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лента, както и годината на емисия на монетата „2017“.

В околовръст е изписано „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“. На гърба на възпоменателната монетата е разположено изображение на хан Тервел, което е отделено със зрънчест пръстен. На изображението хан Тервел предвожда българската войска. В околовръст по външния пръстен е изписано „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ“ и „ХАН ТЕРВЕЛ“.

Възпоменателната монета е с номинална стойност от 10 лева. Тя е изработена от сребро с проба 925/1000. Монетата има и нанесено частично позлатяване. Качеството на монетата е мат-гланц, а теглото ѝ е 23.33 г. В диаметъра си възпоменателната монета е 38.61 мм. Тя има гладък гурт. Монетата е пусната в тираж от 3 000 броя.

Тя се продава на касите на БНБ на цена от 66 лева. Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.