Започва десетото издание на Празника на черешата в Кюстендил

Черешите са символ на доброто и предвестници на лятото

Два дни от месец юни се посвещат на “Празника на черешата”, които се свързват със славата на кюстендилския край като овощната градина на България.
Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва в Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”. Представя се изложба от разнообразни сортове череши, създадени и отгледани от земеделските производители в региона.
Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със знака за сакралност, черешите са символ на доброто. Те са предвестници на лятото, вратата през която се отваря берекета и успеха на кюстендилския овощен край. Тук черешата е присадена в бита и културата на населението; тя е пазена и обгрижвана с обич, с надежда за добруване, оградена е от ритуали и самородна поетичност; за кюстендилеца тя е “Черешчица род родила”...
Още Плиний Стари съобщава, че римските градинари опитвали да присадят череша на лаврово дърво, за да го увенчаят. Това говори за царствеността на черешата, с което дори славният пълководец Луций Лициний увенчавал радостта от победите си. Естетиката на цъфналия черешов цвят, обърнат към слънцето, е наситен с мистична дълбочина, черешата е символ и украса за аристокрацията и дипломацията във всички общества. Черешата е и един от знаковите символи за Кюстеднил.
На “Празника на черешата” животът се превръща просто в купа с череши.
Първият етап преминава под надслов - „Черешата в занаятите”. Десетки занаятчии от цялата страна подреждат свои изделия в градската градина. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.
Паралелно с това се провежда фолклорният празник “Черешчица род родила”. В богата художествена програма състави танцови формации и индивидуални певци представят магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор.
Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища, неправителствени организации, сдружения, детски градини и училища от Кюстендил и региона. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала.
Всяка година партньор на Общинате е Институтът по земеделие - Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион. Директор на института е проф. д-р Димитър Домозетов, председател на комисията по оценяване на участниците в изложението.
Черешовите празненства завършват с богата художествена програма.
Накрая се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат.

24 ЮНИ (СЪБОТА)
Градинката пред Община Кюстендил
10:00 – Изложба-базар на череши и черешови произведения
*Изложение на занаятчии и производители
*Арт-работилници за деца
11:00 – Официално откриване на празника
* Представяне на перспективни сортове череши за страната и района от Института по земеделие – Кюстендил
*Конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив черешов щанд, най-оригинално занаятчийско произведение на тема череша
12:00 – Фолклорен празник „Черешчица род родила”
15:00 – Обявяване на резултатите от конкурса
Площад „Велбъжд”
19:00 - Празничен концерт на рок група Б.Т.Р.
25 ЮНИ (НЕДЕЛЯ)
Градинката пред Община Кюстендил
10:00 – Изложба-базар на череши и черешови произведения
*Изложение на занаятчии и производители
*Арт-работилници за деца – редене на вешала и пана
12:00 – Кулинарна надпревара „Череши в кухнята”, със специалното участие на Иван Звездев
13:30 – Фолклорен празник „Черешчица род родила”
15:00 – Обявяване на резултатите от кулинарна надпревара „Череши в кухнята”
Организират – Община Кюстендил и Институтът по земеделие-Кюстендил