Китай призова Афганистан и Пакистан да подобрят отношенията си

Външният министър на Китай призова двете държави да започнат работа по механизъм срещу кризисни ситуации

Китай призова Афганистан и Пакистан да подобрят дипломатическите си отношения и да започнат съвместна работа по механизъм срещу кризисните ситуации и по-добро управление, съобщава Ройтерс, позовавайки се на китайското външно министерство.

Външният министър на Китай Уанг Йи вчера се е срещнал с президента на Афганистан Ашраф Гани в Кабул и е заявил, че тристранен механизъм между Китай и двете държави би насърчил за по-добри отношения между държавите.

"Китай силно се надява Афганистан и Пакистан да подобрят дипломатическите си отношения, отново да изградят взаимно доверие, да постигнат взаимна сигурност и взаимно да си помагат за развитие", казва в изявление китайският външен министър. "Като общ приятел на двете държави, Китай ги насърчава да изградят взаимен механизъм срещу кризисните ситуации, колкото се може по-скоро, за да могат да се справят с всякакви ситуации", каза още той.

Уанг е на визита в Пакистан през уикенда.

Все още няма коментар от официални лица от нито една от държавите. Пакистан И Афганистан са в нестабилни отношения още от 1947 г., когато Пакистан обявява независимостта си.