Цветанов: Радев е защитил решението за закупуването на шведските изтребители

Това е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство

Имаме вече достатъчно съмнения от изводите, които сме направили от открити източници, че президентът Румен Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов на извънредна пресконференция на партията, предаде бТВ.

По думите на Цветанов това е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство. ГЕРБ ще предложи в парламента да се създаде временна комисия, която да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет.

„Искаме да проверим с парламентарните механизми как се стигна до този извод, как се стигна до това решение и дали действително има постъпила информация, която не е отработена и е дисквалифицирала един от участниците служебно, а по критериите на прозрачността, която трябва да има“, коментира Цветанов.

"Всички парламентарни групи трябва да са наясно за какво ще се харчат парите и по какъв начин се е стигнало до това решение", заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов. По думите му не трябва да се губи време за отговор на въпроси, когато този парламент ще ратифицира конкретният договор.

"Не споделяме твърдението на президента Румен Радев и на лидера на БСП Корнелия Нинова за липса на политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта", каза Данаил Кирилов от ГЕРБ.