Икономист: Важно е да правим реформи в икономиката

Портфейл

26-06-2017, 09:28

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Икономист: Ниският праг на плащанията кеш ще създаде престъпления без жертви

Много от туристите у нас идват с цел пазаруване

Решението на правителството в следващите години да направи всички разплащания в размер на над 1000 лв. само по банков път не е толкова лоша идея, но трябва първо да се вземат конкретни мерки, които да улеснят гражданите в новата ситуация. Това коментира в ефира на бТВ икономистът Владимир Каролев. „Има рационалност в твърденията на Министерството на финансите, че когато са по-високи праговете на кешовите разплащания има увеличаване на сивата икономика. Не е панацея, не е лош метод, но е много рано”, коментира той.

Каролев отбеляза, че много от туристите у нас идват и с цел пазаруване – например руски граждани, които купуват кожени палта или македонци, които си търсят коли. Много от тях плащат в брой. В същото време е почти невъзможно чужденците да си отварят сметки в български банки. Именно в тази посока трябва да е едната от важните промени преди ограничаването на разплащанията в брой според икономиста. Другата е да се намалят таксите по дебитните карти.

В противен случай ще има по-малко приходи в българската икономика, особено за тези фирми, които са свързани с туризма, смята Каролев. „Преди да скочиш, виж къде ще скочиш”, призова той.

Защо в Румъния се говори за сериозно вдигане на заплати на лекари и учители, а у нас това остава в кръга на празните обещания? „Румъния не е толкова по-напред от България по показателя колко може да се купи с една заплата – те са с 12% по-богати от българите. Важното е нашата страна да прави реформи, както в периода 2001-2008 г., когато изпреварвахме румънците. Тук в момента, в който тръгне да се прави нещо, събират се 30 души пред НС или МС и реформата спира”.

Каролев цитира доклад на ИПИ с данни от 904 одита на Сметната палата за над 130 млрд. лв.: „Половината от парите са прахосани, дават се прави в продънени каци”. По думите му международната статистика показва, че ръстът на производителността на труда у нас изостава от ръста на заплатите.

По думите му в Латвия, Литва, Естония и Словакия днес са по-богати от жителите на Португалия и Гърция, защото в тези страни се правят реформи. Според Каролев ако у нас нямаше нито едно държавно предприятие, вече щяхме да сме много по-богати от южните ни съседи в ЕС.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен