Специалисти със съвети за големите жеги

Общество

26-06-2017, 09:51

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Новата седмица продължава със затоплянето

Съветват се хората със сърдечносъдови проблеми и децата да не излизат между 11 ч. и 16 ч.

Синоптиците обещават температури до 40 градуса в края на седмицата. Кардиолозите съветват хората със сърдечносъдови заболявания и децата да избягват разходките между 11 сутринта и 16 ч. следобед, предава БНТ.

"Излагането на толкова високи температури, не е полезно за нито един човек, даже и за съвсем здравите хора. Това, което ние кардиолозите препоръчваме на нашите пациенти, е да избягват излагане на слънчева светлина и екстремна топлина през летните месеци", каза кардиологът доц. Яна Симова.

Специалистите препоръчват да се избягват мазните и солени храни, както и да пием повече течности, прясно изцедени плодови сокове, чай и айрян с шипка сол. В горещата част на деня е редно да се избягват и физическите усилия.

"Хубаво е, освен храната, да изместим и модела си на хранене. Закуската приема повечето калории от деня и вечерята в хладните часове, за да можем в светлия ден, когато е топло да използваме много леки храни. В частност - таратор, гаспачо, супи течни храни", заяви проф. Донка Байова.