Започнаха археологическите разкопки на Небет тепе

Мисия Пловдив

26-06-2017, 15:22

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Стълбите ще бъдат подобни на Античния театър с тераси за наблюдение

Два допълнителни пешеходни достъпа се предвиждат за достигане до Небет тепе – откъм Арменската църква и площад „Шахбазян“, за целта ще бъдат възстановени старите каменни пътеки.

Това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев по време на официалния старт на разкопките. Заедно с директора на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов и директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ те разказаха на място какво включва проектът.

„Тази година ще се фокусираме в непроучвани зони в западната част. Паралелно с това работим с арменското църковно настоятелство, за да свържем със стълбище арменската църква и Небет тепе, като по този начин ще има директна връзка. Стълбите ще бъдат подобни на Античния театър с тераси за наблюдение“, обясни кметът.

Заедно с директорите на „Градини и Паркове“ и „Чистота“ – Стоян Алексиев и Иван Стоянов той обходи и пътеката от Небет тепе към площад Шахбазян и улица „Стръмна“, където предстои да бъде изчистено от боклуци и графити.

Ще бъде поставено осветление по подобие на Младежкия хълм и ще бъде направена необходимата санитарна сеч.
Кметът Иван Тотев припомни, че преди време е проведено заснемане на структурите с цел изясняване на историята и подреждане на пластовете. Направени са и различни сондажи и мащабни археологически разкопки в зони, които не са били проучвани до тогава.

По думите на кмета археологическите находки ще бъдат възстановени във вид и на техните места, така че да представят историческата истина.
В момента се разчиства южната крепостна стена от камъни, за да се вижда цялото й лице до нейната основа.

„Те са насипани през 70-те години на миналия век. Ще се направят разкопки, за да се види и къде продължава западния крепостен зид и по този начин ще бъдат експонирани ранновизантийската, късноантичната крепостна стена, която тръгва от Етнографския музей и стига до ресторанта“, уточни Костадин Кисьов.

Той потвърди думите на кмета, че всичко ще бъде показано във вида, в който е, като бъдат върнати оригиналните каменни блокове. Разкопките ще продължат до средата на септември, като повече няма да бъдат правени, защото ще се наруши възможността за тяхното експониране и стилизиране.

„Проучванията може и да продължат и за в бъдеще, докато през това време, този паметник, който е от национално значение бъде посещаван“, заключи Костадин Кисьов.