Испански съд реши да се есхумират останките Салвадор Дали

Пилар Абел Мартинес твърди, че е дъщеря на Дали и иска да бъде официално призната за негова наследничка

Съд в испанската столица Мадрид постанови ексхумиране на останките на художника Салвадор Дали заради претенция за бащинство, съобщи испанската агенция ЕФЕ. Ексхумацията се налага поради нуобходимостта от извършване на биологичен тест и ДНК анализ, информират от БНТ.

Пилар Абел Мартинес твърди, че е дъщеря на Дали и иска да бъде официално призната за негова наследничка.

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек, известен с артистичното си име Салвадо̀р Далѝ, е испански каталунски художник сюрреалист, роден на 11 май 1904. Автор е на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, бижутерията, филми и книги.

Изгражда личен и твърде разпознаваем стил, който всъщност е доста еклектичен.

Става близък приятел с поета Федерико Гарсия Лорка и кинорежисьора Луис Бунюел. Връзката с Лорка е страстна, но Дали отхвърля сексуалните му предложения.

1929 година е много важна в неговия живот. Той среща за първи път Гала̀ Елюар и съпруга ѝ, френският поет Пол Елюар, през лятото в Кадакес.

Гала става негова любовница и муза, а по-късно и негова съпруга, макар че е с 10 години по-възрастна от него.

Същата година съвместно с Бунюел пише сценария на късометражния филм „Андалуското куче“. Премиерата е във филмовото студио Урсулин в Париж и преминава под знака между скандала и сензацията едновременно.

По това време Дали си пуска и започва да носи екстравагантни мустаци, повлияни от испанския художник от 17-ти век Диего Веласкес. Мустаците стават запазена марка на външността му до края на живота му.

През 1982 г. съпругата му Гала умира и Дали губи до голяма степен желанието си за живот. Започва целенасочено да обезводнява организма си – може би опит за самоубийство или желание да изпадне в летаргия като някои видове животни. През 1984 г. в спалнята му в замъка Пубол избухва пожар при неизяснени обстоятелства, но Дали е спасен, макар и с тежки изгаряния, и се завръща във Фигерас.

Умира в родния си град през 1989 г. от сърдечна недостатъчност. Погребан е в криптата на своя театър-музей във Фигерас.

На негово име е наречен астероидът 2919 Dali, открит през 1981 г.