Започват актуализацията на специализираната карта на дюните

Такова заснемане беше правено последно през 2011-2012 година

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков са изпратили преди две седмици искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър за актуализация на специализираната карта за дюните, предаде БНТ, позовавайки се на БТА.

"Такова заснемане беше правено през 2011-2012 година, а все още една част от специализираната карта не е влязла в сила предвид обжалванията", каза Ангелкова.

По думите ѝ поради природните процеси вече има промени - голямото наводнение от 2013 - 2014 година, особено по Южното Черноморие е довело до нарушаване на голяма част от дюните, а от друга страна специалистите казват, че има дюни, които се новоформират в зависимост от нови природни процеси. Картата ще е готова вероятно за следващия летен сезон.

В отговор на въпрос дали хавлиите нарушават дюните, както твърди концесионерът на Несебър Юг, Ангелкова каза, че е учудена от подобно питане. "Както поставянето на палатки, така и на хавлии, и изобщо човешка намеса върху дюните ги нарушава", допълни тя.

Според нея концесионерът на този плаж е един от малкото, които спазват стриктно ангажиментите си по отношение на дюните - да има указателни табели къде се намират и че никой не трябва да ляга върху тях.

"Не трябва да се прилага двоен стандарт", допълни тя.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"