Министър Караниколов обсъди пилотен проект с Тракия икономическа зона

Животът

27-06-2017, 13:31

Снимка:

Министерство на икономиката

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тракия икономическа зона (ТИЗ) е един от най-мащабните икономически проекти на България

Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди по-нататъшната подкрепата на министерството по пилотния проект “За устойчиво развитие на Тракия икономическа зона подобряване на обществената, бизнес и жилищна среда“. На срещата присъстваха пpeдceдaтeлят нa „Kлъcтep Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa“ инж. Πлaмeн Πaнчeв, който е и създател на проекта "Тракия икономическа зона", управителят на Германо-българската индустриална търговска камара (ГБИТК) Д-р Митко Василев, представител на  института "Фраунхофер" Георги Василев  и др.
Министърът на икономиката обсъди с инж. Панчев възможностите за сътрудничество по пилотния проект и изрази желание отношенията между министерството и Тракия икономическа зона да бъдат надградени. Целта на програмата е разработване и прилагане на модели за работа под формата на  Публично-частно партньорство /ПЧП/ и модели на финансиране, които да бъдат мултиплицирани в други региони на страната.
Министър Караниколов посочи, че Пловдивският регион вече е известен и извън територията на страната като бързоразвиващ се индустриален център. Инж. Πлaмeн Πaнчeв подчерта, че „Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa“ ce е пpeвъpнaла в eднa oт най-гoлeмитe индycтpиaлни зoни в Югoизтoчнa Eвpoпa. По време на срещата бе изтъкнато, че основен проблем пред бъдещите инвеститорите е и липсата на технически кадри и бе подчертана ролята на дуалното образование като ключов фактор в решаването на проблема.
Участниците в срещата изразиха задоволство, че това ще бъде третият кабинет, който работи по проекта, което говори за една приемственост на икономическата политика и е важен знак за бизнеса.
Тракия икономическа зона (ТИЗ) е един от най-мащабните икономически проекти на България. Тя обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив. Досега във всички зони на ТИЗ са инвестирани над 1 милиард евро и са разкрити на 20 000 работни места. ТИЗ се осъществява върху площ от 10 700 000 м², от която 3 250 000 м² вече е заета.