Откриха уран във водата в средецко село

Животът

27-06-2017, 16:38

Снимка:

pixabay

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха замърсена с уран вода в Първомай

Паника не е нужна, но повишеното алфа лъчение наистина е опасно

Във водата на село Синьо Камене, община Средец има повишени стойности на уран, стана ясно от съобщение на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Оттам издадоха предписание водоподаването от местния източник веднага да бъде прекратено.

То се снабдява с питейна вода от централен източник – дренаж, вписан през 2006 година в регистъра на обектите с обществено предназначение, контролирани от РЗИ-Бургас и от каптаж „старата чешма“, осигуряващ вода за две къщи от селото. Там живеят 23 души. Анализите показват повишена обща алфа активност, обясни д-р Мариана Кофинова, шеф на дирекция „Обществено здраве“.
Предходни анализи са били правени на 5 години и ако тогава е имало повишени стойности, те са били в рамките на нормите. От 2015 година е в сила нова наредба, според която допустимите нива на обща алфа активност са драстично по-ниски и оттам идва несъответствието на определенията и реално отчетените стойности.
Паника не е нужна, но повишеното алфа лъчение наистина е опасно, отбеляза д-р Кофинова. Предписанията и разпорежданията са незабавно да бъде прекратено водоподаването и от двата източника и ВиК Бургас да намери алтернативен вариант за водоснабдяване на всичките 23 жители на средецкото село Синьо Камене.
Проучванията и проследяването на тези показатели ще продължи. Ако има движение в положителна посока на радиационния фон, е възможно водата отново да бъде обявена като годна за питейни нужди.