Симеонов свиква среща на Координационния център за българите в Украйна

На нея ще присъстват министри и заместник-министри от кабинета Борисов - 3

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов свиква среща на Координационния център за връзка с българите в Украйна в Министерския съвет. На нея ще присъстват министри и заместник-министри на външните работи, на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването, представители на Българския червен кръст, на Националното сдружение на общините в Република България и Държавната агенция за българите в чужбина. В срещата ще участва и председателят на Асоциацията за българите в Украйна Антон Киссе.
Координационният център функционира към Държавната агенция за българите в чужбина и се ръководи от нейния председател Петър Харалампиев.
На срещата ще бъде обсъдено функционирането на Координационния център, както и откриването на „горещ“ телефон и e-mail адрес, на който да бъдат подавани сигнали и новини за положението на българското малцинство в зоните на конфликт. Ще бъдат обсъдени също възможностите на Координационния център да предоставя на българските институции информация за обстановката в Украйна и вероятни рискове за българското малцинство, да поддържа връзка с неправителствени организации в Украйна, с българското посолство в Киев и с Генералното ни консулство в Одеса.