Пловдивски абитуриенти участват за първи път в празника „Алени платна“ в Санкт Петербург

Животът

28-06-2017, 09:13

Снимка:

Областна Администрация Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Празникът „Алени платна“ е обявен за победител на фестивала EuBea2016 в номинацията Best events за най-доброто градско събитие в Европа

Вследствие на засиленото сътрудничество между Областна администрация-Пловдив и Правителството на Санкт Петербург за първи път трима от най-добрите пловдивски абитуриенти на випуск 2017 бяха на официална визита в Санкт Петербург по покана към областния управител на област Пловдив по повод празника на петербургските випускници "Алени платна".  Светлана Нанкова от ПХГ "Св. Св. Кирил и Методий" - Пловдив, Александър Каргалиев от ЕГ "Пловдив" и Валентина Ликова от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Пловдив, бяха достойният избор на ръководствата на училищата си за участие в международното събитие от 22 до 25 юни, което е популярно в цял свят и се провежда в най-дългата бяла нощ в северната столица на Русия.
Кулминацията на официалното посещение беше участието на пловдивските випускници в празника "Алени платна", възникнал по името и съдържанието на повестта "Алени платна" от Александър Грин, който се провежда за 13-и път в Санкт Петербург. След официалното приветствие на губернатора на Санкт Петербург - Георгий Полтавченко, започна специално подготвената богата двучасова концертна програма от танцьори, акробати и известни руски групи, като нашите абитуриенти заедно празнуваха на Дворцовия площад сред 100 000 руски випускници.
Точно в 00,40 часа, в най-тъмната част на най-дългата бяла нощ, всички се отправиха към бреговете на Нева, за да посрещнат кораба с алени платна, който символизира надеждата, младостта и мечтите. Плаващата бригантина в червени багри се посрещна от хилядите млади хора след пищен пиротехнически спектакъл.