В. Радев: Електронизацията на КАТ за София е нужна

Не може КАТ да пита Районно управление

Валентин Радев: Не може МВР да пита МВР. Това заяви в ефира на БНТ вътрешният министър Валентин Радев. Това е наложително, тъй като 900 автомобила на ден се регистрират там. От ведомството имат готовност да решат този въпрос и са получили подкрепа от премиера да получат необходимите средства.

"Този въпрос не е само за МВР, той е малко по-глобален и усилията в момента са съсредоточени в създадената преди година държавна агенция "Електронно управление"", посочи Радев. "Не може МВР да пита МВР. Не може КАТ да пита Районно управление. Едните питат другите,а ма през посредника гражданите. Това безобразие трябва да спре. Не може системата да пита себе си чрез гражданите. Системата работи бавно, но ще я променим", каза още той.

Вътрешният министър обеща промени и по отношение на икономическа полиция, но първо ще бъде направена проверка. Коментарът му е по повод критиките от главния прокурор към икономическа полиция.

"Ако има пропуски при добрата работа с прокуратурата досега, със сигурност ще се вгледам в този ресор. Трябва да има проверка. Ще изискам от главния прокурор по-конкретна информация, сигурен съм, че има основание, след като го казва от трибуната. Очевидно има основателни притеснения", коментира той.

Относно проблемите в системата на телефон 112 Валентин Радев обясни, че се прави необходимото, за да продължи поддръжката на софтуера или да се закупи нов. "След година-две ще преминем към закупуване на нова система, ако се окаже по-добър вариант", уточни Радев.