Издигат монумент на 6-та пехотна Бдинска дивизия в село Козлодуйци

Днес проектът бе одобрен на заседание на Областна комисия „Военни паметници“

Днес, 29 юни 2017 г., под председателството на Областния управител Красимир Кирилов, се проведе заседание на Областна комисия „Военни паметници“. Две бяха точките, залегнали в дневния ред на заседанието. По първа точка от дневния ред бе разгледано искане, постъпило от Община Добричка - за издаване на становище за промяна на името на военен паметник от „Паметен знак на 36-ти пехотен Козлодуйски полк“  на  „Монумент на 6-та пехотна Бдинска дивизия“. Секретарят на Областната комисия „Военни паметници“ Красимир Куртев запозна членовете й с постъпилото искане и предостави думата на представителя на Община Добричка Наташа Захариева да информира накратко за новия проект.

„Към настоящия момент е изготвен проект с пълното наименование, т.е. – промяната на името в монумент, като по този начин искаме да включим доста по-пълен списък на войните в 6-та пехотна Бдинска дивизия. Има осигурена известна част от средствата, но за да бъдем точни, искаме съответната промяна да бъде съгласувана и с Областна комисия „Военни паметници“, защото с промяната ще имаме доста по-обширни и пълни исторически данни“, сподели Захариева. Становище по промяната изказа и историкът Радослав Симеонов, според когото чрез тази промяна ще се „запълни една историческа несправедливост“. „Издигането на паметен знак на 36-ти пехотен Козлодуйски полк, поставя в неблагоприятна ситуация войните от 35-ти Врачански полк. И едните, и другите войни са били част от едно войсково съединение. Те са действали заедно в дните на Добричката епопея. И освен техните имена, ще бъдат изписани и имената на 6-та пионерна дружина и 2-ри артилерийски полк, който също е част от 6-та Бдинска дивизия. При издигането на паметник само на 36-ти полк, просто нямаше как тези хора да бъдат почетени. Така че това наложи промяната в името. Мястото на паметника остава същото – в един нов гробищен парк в село Козлодуйци. Има готов проект на арх. Владимир Попов, който е с много символика и направен с много добро познаване на материята. Има осигурени средства, като по-голямата част от тях са от частен дарител, благодарение на когото се работи, както и благодарение на Община Добричка, която се зае с оформянето на терена за направата на този паметник. За изписването на имената – на близо 650 души, са необходими 20 хил. лв. По отношение на това финансиране – се обърнахме към общините, да финансират изписването на имената на войните от своята община. Тази практика проработи за 10-15 общини, доколкото на мен ми е известно. Освен това сме пуснали и съобщение за дарения, като очакваме родственици на загинали да откликнат. Идеята е паметникът да бъде открит на 7 септември т.г., когато се отбелязва 101 г. от Добричката епопея.

Областна комисия „Военни паметници“ единодушно одобри промяната на името на паметника и реши секретарят Кр. Куртев, съгласно чл. 13, ал. 3 от Закона за военните паметници, да изготви писмено становище на Комисията и да бъде изпратено до министъра на отбраната за становище от негова страна.

По втора точка от дневния ред постъпи запитване от Община Генерал Тошево, където наскоро е открит добре запазен надпис в село Бежаново. Препоръката на Областна комисия „Военни паметници“ е Община Генерал Тошево да подготви документи и внесе молба за регистрация на новия паметник, който ще влезе и в Регистъра на военните паметници на територията на област Добрич.