За първия отчетен период Община Пловдив спечели 47 проекта на обща стойност 220 милиона лева

Мисия Пловдив

29-06-2017, 13:31

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Икономическото развитие на Пловдив се усеща все повече в трафика на града

„Пловдив е един добър пример за успешно реализирани европроекти. За първия отчетен период Община Пловдив спечели 47 проекта на обща стойност 220 милиона лева“, това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов при откриване на форум, на който се дискутираха възможностите за финансиране на местните власти от Европейския съюз. Целта на срещата с участието на представители на местните власти и експерти по различни европейски проекти е съдействие за по-голям достъп до възможностите за пряко финансиране от ЕС на регионите и общините за осъществяване на тяхното бъдещо развитие.
Като пример за успешен проект Стефан Стоянов посочи реконструкцията на Цар-Симеоновата градина за 7 милиона лева, с реализацията на който тя се превърна в още по-любимо място за почивка в свободното време на пловдивчани и гостите на града. На второ място заместник-кметът не пропусна да отбележи Транспортния проект за 44 милиона лева, който има все по-голямо въздействие върху града - с изградената повече от 50 км велоалейна мрежа, която се използва все по-активно, с подмяната на над 40 светофарни уредби, с доизграждането системата за управление на трафика.
„Икономическото развитие на Пловдив се усеща все повече в трафика на града, все повече хора идват да живеят тук, все повече инвеститори развиват своя бизнес в региона“, уточни Стоянов.
Освен местни експерти по фондове от ЕС на днешното събития имаше официални представители от Генералната дирекция за регионална и градска политика и Генералната дирекция по околна среда в Брюксел, които изясниха процедурите и възможностите за пряко финансиране, предоставено от техните генерални дирекции.
По думите на Стефан Стоянов в сегашния програмен период основен приоритет в политиката на Община Пловдив е образованието и освен големите фондове за регионално развитие се работи и по образователните проекти – за иновативни училища, за въвеждане на съвременни методи за преподаване, за дигитализация на учебния процес.
„В момента върви голямата програма за наука и образование за интелигентен растеж, която трябва да подкрепи висшето образование с над 400 милиона лева, като сега тече избор на центровете за върхови постижения, центрове за компетентност и регионални центрове за подкрепа на научната част от висшето образование“, заяви заместник-кметът.
В тази връзка Община Пловдив подкрепи местните университети, които искат да се включат  - с един център за върхови постижения за здравословен живот и биотехнологии и втори център за компетентност в сферата на мехатроника и чисти технологии.
Стефан Стоянов не пропусна да отбележи и големия успех в сферата на науката, проект, който Община Пловдив и още 30 международни университета подкрепят, а именно – екип от българи, ръководители на международен консорциум от немски университет и български научни центрове успя да спечели директно финансиране  по „Хоризонт 2020“, програмата „Тийминг“ 15 милиона евро за център за върхови постижения. Нещо, което ще се случи за първи път в България. Проектът на Plantasys е 10-годишен, центърът трябва да се изгради в Пловдив, а общата инвестиция е почти 100 милиона лева за научни разработки и инфраструктура.
„Трябва да гледаме на европейските фондове като на едни възможности, които да надградят нашите проекти и да ни дадат съдържание. България е на добър път и имаме всички възможности да ставаме все по-добра държава за живеене“, заключи Стефан Стоянов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен