Дончев: Докладвахме в срок всички предварителни условия за достъп до финансиране от ЕС

Финансирането за България е свързано с изпълнението на 45 предварителни условия в общи и тематични сектори

Към 30 юни 2017 г., когато е и крайният срок за отчитане на всички приложими предварителни условия за управление на европейските фондове у нас, България докладва финализираните стратегически документи за реформите, осигуряващи й достъп до финансиране от ЕС.
Процесът, който тече през последните пет години, беше завършен успешно и своевременно благодарение на усилената работа на администрацията и с подкрепата на няколко правителства, решени твърдо да доведат до край ключови реформи, от които зависи финансирането на България от Европейския съюз, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. На прага на дебата за бъдещето на Кохезионната политика основен приоритет трябва да бъде инвестициите в сближаване да продължават да бъдат основен двигател за растеж, заетост и споделени ползи за всички държави-членки, като наред с това се поучим от уроците си и съумеем да подобрим системата за управление на тези инвестиции с по-достъпни процедури и правила.
Предварителните условия са част от реформираната политика на сближаване на ЕС, за да се гарантира рационално и ефективно изразходване на средствата и синергия на инвестициите. Финансирането за България е свързано с изпълнението на 45 предварителни условия в общи и тематични сектори, сред които дискриминация и равенство на половете, хора с увреждания, обществени поръчки, околна среда, наука и иновации, МСП, енергетика, води, транспорт, заетост, социално включване, здравеопазване, образование, административна ефикасност и др.
С успешното докладване на предварителните условия страната ни на практика демонстрира своята визия и ясен ангажимент за привеждане на ключовите реформи, които й осигуряват достъп до европейско финансиране до края на програмния период 2014-2020 година.