Максимални температури до 42 градуса днес

Общество

01-07-2017, 06:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Обявен е червен код за много райони в страната

В първия ден на юли максималните температури ще са между 37 и 42 градуса. В цяла Северна и Югоизточна България е обявено предупреждение от най-висока степен за опасност от пожари.

В 17 области в страната е обявен червен код за екстремно високи температури. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

При екстремно високи температури на хората се препоръчва да пазят себе си и да помагат на уязвимите и чувствителни хора и да спазват съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата.

В останалите области от страната е в сила оранжев код за екстремно високи температури.

От утре се очаква захлаждане. От северозапад ще нахлува хладен въздух, ще започнат интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще се понижат първо в западните райони, а после и в източните.

Дъждовното време ще продължи и в понеделник, когато вече в цялата страна очакваме средна температура около 26 градуса. През следващите дни до четвъртък ще бъде предимно слънчево с купеста облачност в следобедните часове, вероятността за валежи е малка.

Температурите постепенно ще се повишават и максималните в повечето райони ще бъдат между 30 и 35 градуса.жен от гръмотевици, възможни са и градушки.