Осъдиха румънец за причинена смърт при катастрофа край Каварна

В последната си дума пред съда румънският гражданин заяви, че не е успял да избегне удара

Окръжен съд - Добрич наложи условно наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок  на румънския гражданин Тудор - Флорин Й. от Букурещ за причинена по непредпазливост смърт при катастрофа. Подсъдимият беше лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година.

34-годишният мъж беше признат за виновен в това, че на 7 юли 2014г., около 9.30 часа, по пътя Дуранкулак - Балчик в района на Каварна при управление на лек автомобил "Дачия Логан" е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта  на 78-годишен велосипедист от Каварна. Мъжът беше осъден да заплати сторените по делото разноски - 1 302 лева по сметка на ОД на МВР -Добрич и сумата от 3 168 лева по сметка на Окръжния съд.

Според обвинителния акт, в деня на инцидента подсъдимият забелязал човек, който бута велосипед в неговата лента и в неговата посока за движение. В един момент пешеходецът се опитал да се качи на колелото и завил наляво спрямо посоката на движение на автомобила. С цел да не нарани велосипедиста, подсъдимият отклонил колата си наляво към осевата линия на пътното платно, а след това предприел спиране, но въпреки усилията му, последвал удар между автомобила и велосипедиста.

Веднага след инцидента подсъдимият  позвънил на телефон 112, но не успял да обясни какво се е случило, тъй като не знаел български език. Малко след това до местопроизшествието спрял свидетел, който предал необходимата информация. Пострадалият възрастен мъж бил откаран в болница,където по-късно починал. По делото е установено, че участниците в пътно-транспортното произшествие не са били употребили алкохол.

В последната си дума пред съда румънският гражданин заяви, че не е успял да избегне удара, въпреки че веднага е натиснал спирачките на автомобила. Направих всичко каквото можах, но всичко стана много бързо, посочи той.

По време на пледоариите представителят на Окръжна прокуратура - Добрич  поиска румънският  гражданин да получи условно наказание от 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Прокурорът посочи, че подсъдимият доказано е извършил нарушение на две правила от Закона за движение по пътищата, като е налице и съпричиняване на инцидента от страна на пострадалия.

 Защитата поиска румънският гражданин да бъде  признат за невинен и да бъде оправдан по повдигнатите му обвинения, като се позова на чл.15 от Наказателния кодекс, считайки, че се касае за случайно деяние.

Окръжен съд - Добрич ще изготви мотивите към постановената присъда в законоустановения срок.

 Съдебният акт подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна.