Удължават срока за кандидатстване само с оценка от матура в ПУ

Животът

01-07-2017, 10:44

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Голям кандидатстудентски интерес има и към новоразкритата специалност „Графичен дизайн с реклама“

Общо 4541 души са подали документи за участие в редовната кандидат-студентска кампания на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съобщи заместник-ректорът доц. д-р Мария Стоянова. Тя уточни, че броят записали се е само за специалностите във висшето училище, а не и за филиалите му. С оценки от държавни зрелостни изпити кандидатстват 1995 от подалите документи.  

Към момента има 164 записани студенти с оценки от предварителните изпити на ПУ „Паисий Хилендарски“, както и такива, които имат отлични оценки от състезания. От тях 45 души са се записали в бакалавърската програма „Софтуерни технологии и дизайн“, 17 – в „Софтуерно инженерство“, 18 – в „Психология“, и по 7 човека в специалностите „Българска филология“ и „Музика“.

Записването за явяване на изпитите през м. юли продължи от 14 до 28 юни. Удължен е единствено срокът за приемане на документи за кандидатстване с оценка от матура – в бюрата по градове до 5 юли, а в информационния център на ПУ „Паисий Хилендарски“ – от 4 до 7 юли. 

Челно място при най-предпочитаните специалности в редовна форма на обучение заема бакалавърската програма по „Софтуерни технологии и дизайн“. Тя е посочена като първо желание от 310 кандидати, а местата са 90. На втора позиция е „Софтуерно инженерство“, първи избор за 229 души, като акредитираният прием е 90 бройки. Трета е специалността „Право“, избрана от 213 кандидат-студенти, които ще се борят за 112 места.

Четвърта в класацията е редовната форма на бакалавърската програма по „Маркетинг“ – тя е посочена като първо желание от 174 души, но местата за нея са само 30. Следват „Психология“, „Финанси“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Английска филология“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“, „Приложна лингвистика – английски с втори чужд език“, „Счетоводство“, „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ и „Стопанско управление“. 

Голям кандидатстудентски интерес има и към новоразкритата специалност „Графичен дизайн с реклама“. Като първо желание тя е посочена от 51 души, а местата за прием са 15. 

Първото място при най-предпочитаните специалности в задочна форма на обучение е за „Предучилищна и начална училищна педагогика“ – първо желание за 240 човека. Втората, избрана от 116 кандидат-студенти, е „Психология“, а третата, със 102 първи желания, е „Маркетинг“. Следващите предпочитани от кандидатите задочни специалности са „Педагогика на обучението по физическо възпитание“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“ и „Софтуерни технологии и дизайн“.  

По традиция най-масов е изпитът по български език, който тази година е насрочен на 2 юли. за него участие са заявили 995 души. На следващия ден са изпитите по история на България с 252 записани, по английски език – 218, и информатика – 165 човека. На комплексният изпит по физическо възпитание, планиран за 3 и 4 юли, ще се явят 176 души. 

На всяка от следващите три дати – 4, 5 и 6 юли, ще има изпити по 4 предмета. На 4 юли са писмените препитвания по география на България (87 кандидати), психология (134 кандидати), испански език (6 кандидати) и химия (16 кандидати). На 5 юли са обявени немски език (29 кандидати), биология (71 кандидати), физика (2 кандидати) и френски език (8 кандидати). 

В последния ден от кампанията, 6 юли, ще се проведат изпитите по математика, музика, изобразително изкуство – I кръг, и теология. За тях съответно са се записали 193, 14, 51 и 13 кандидат-студенти. В дните от 2 до 6 юли включително, от 14:00 до 17:00 ч., ще се провежда и изпитът по говорни и комуникативни способности. Записаните за него са 807 души. 

Както всяка година изпитът по „Актьорство за драматичен театър“ е насрочен за месец септември. Той включва три кръга в три последователни дни. Тази година датите за явяване са 11 септември за I кръг, 12 септември за II кръг и 13 септември за III кръг.