Националният музей на образованието гостува с изложба във Велики Преслав

Експозицията е визуален израз на историческия път - от Реймското евангелие

С изложба под наслов "И ний сме дали нещо на света..." Националният музей на образованието гостува в Археологическия музей "Велики Преслав". Това съобщи Любка Тинчева от музея, съобщава БТА.
Изложбата е придружена с културни ценности от музейния фонд и има два основни акцента. Първият е приносът и значението на Кирило-Методиевото дело в европейския свят, а вторият акцент показва различните форми на преклонение и почит към светите братя, изобразени в писмени и материални паметници, иконография, житийна литература, монументално изкуство. Показани са археологически находки - керамични дъна с врязани букви, текстове на кирилица върху част от каменна колона. Изложбата показва и едни от най-старите учебни писала и пособия - хараксал, пюпитър, пинакида, дивит, табла за писане, тетрадки по краснописание. Включени са взаимоучителни таблици, Неделник от 1806 година, първите буквари - на Бусилин от 1844 година, където за пръв път се появяват образите на Светите равноапостоли, както и книги от личната библиотека на Васил Априлов. 
От музея обясниха, че изложбата е визуален израз на историческия път - от Реймското евангелие, с което коронясват френските крале, през Самарското знаме с образите на Кирил и Методий, през първия български паметник на Светите братя в Казанлък, през най-високото отличие до 1944 година - орден "Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий", до обявяването им от папа Йоан Павел Втори за Съпокровители на Европа.
Изложбата "И ний сме дали нещо на света..." ще остане отворена за посещения в музея във Велики Преслав до края на юли.