Светът се сбогува с Хелмут Кол

Кулминацията в траурните чествания ще бъде погребението на архитекта на модерна Европа в романската катедрала в Шпейер, Западна Германия

Стотици полици и общественици пристигнаха тази сутрин в Страсбург, за да се сбогуват с Хелмут Кол. Бившият германски канцлер почина на 16 юни в дома си на 87-годишна възраст.

На общоевропейската възпоменателна церемония се очаква да присъстват държавни лидери от целия свят. Тържествената церемония в Европейския парламент ще започне с встъпителни речи от Юнкер, говорителя на парламента Антонио Таяни и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

След техните слова, в чест на Канцлера на германското единство, ще бъде излъчен и документалния филм "Хелмут Кол, великият европеец", разказващ за живота на политика, обединил двете Германии и изиграл ключова роля в прекъсването на Студената война и създаването на ЕС.

Очаква се бившият президент на САЩ Бил Клинтън, френският президент Еманюел Макрон и настоящият германски канцлер Ангела Меркел също да изнесат тържествени речи по време на панихидата, на която ще звучат и творбите на видни немски и австрийски композитори като Бетовен, Шуберт и Хендел. Те ще бъдат изпълнявани от оркестъра на университета в Страсбург.

Кулминацията в траурните чествания ще бъде погребението на архитекта на модерна Европа в романската катедрала в Шпейер, Западна Германия, близо до родния му град Лудвигсхафен. Храмът от XI век, превърнал се в семейна църква на Кол, съхранява тленните останки на няколко германски владетели и императори на Свещената Римска империя.