Кметът "запали" свещичките на гигантска торта на Пясъчния фестивал

Мисия Бургас

01-07-2017, 15:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Rock посрещна 15 000 още в първата вечер на фестивала

Уникалният фест стана на 10 години

Кметът Димитър Николов "запали" символично свещите на гигантска торта от пясък, специално направена за юбилейното 10-то издание на Фестивала на пясъчните фигури. Стотици бургазлии имаха възможност да разгледат новите приказни фигури от пясък още в първия ден. Те са творения на 21 скулптори от България, Чехия, Полша, Украйна, Турция, Германия, Латвия, Португалия и Русия. Специално за откриването с атрактивни пърформанси се включиха таланти от НУМСИ "Панчо Владигеров", Балет "Дюн"и театрални школи за деца и младежи.

"Този приказен фестивал се превърна в една от емблемите на града и е едно от най- очакваните събития  в неговата културна програма", заяви по време на откриването на тазгодишното издание кметът Димитър Николов. На откриването присъства и зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева.

В пясъчния град има 50 персонажа на известни личности, емблематични исторически фигури и приказни герои. Те са  изградени от 5 600 тона пясък, преплетени в 20 композиции. Пясъчният фестивал ще е отворен до края на септември.    

Вижте видеото: