Над 200 ретро коли и 20 мотора в ретро парада

Десетото издание започна на Пантеона, сега е ред на дефилето

В Десетото юбилейно издание на ретро парада в Бургас ще се включат близо 200 класически автомобила и 20 мотоциклета от България, Сърбия, Хърватска, Словения, Русия, Чехия. Събитието ще се проведе пред Пантеона в Морската градина и се организра от Автомото клуб "Ретро", който тази година също отбелязва десет години от създаването си.

Специално за юбилея пристига един от учредителите му - актьорът Асен Блатечки. Ще го видим зад волана на Mazda Luce, в която са заснети част от сцените на нашумелия филм "Бензин".

В специална Алея на славата ще бъдат подредени деветте автомобила и мотоциклета, печелили големите награди от изложенията до сега. Аниматори, облечени в костюми от 40-те години на миналия век ще разказват историите на автентичните автомобили. Посетителите ще имат възможност и да се снимат с колите-уникати в компанията на госпожите и господата от миналото.

Любителите на ретро возилата ще видят още дебют на американски автобус, преработен в кемпер за бургаски колекционер. За първи път в Бургас свои автомобили ще представи колекционер от Велико Търново. Той пристига с Мерцедес "Понтон"- кабриолет и Хонда, наричана в Страната на изгряващото слънце "японското ферари". Любопитна подробност е, че колата е закупена в Италия от любовница на Берлускони.

И още любопитни изненади очакват посетителите на парада - в продължение на шест години Гено Иванов от Стара Загора реставрира американски "Студебейкър" от 30-те години на миналия век. Двигателят на хот роуда е 400 коня, харчи около 20 литра на сто километра. Колата е 100 % уникат и е една-единствена бройка в света.

Главният лекар на санаториума в Павел баня д-р Юри Гечев ще покаже най-интересните автомобили от колекцията си от соцвозила.

С нови реставрирани мотоциклети ще се представи собственикът на Музея на мотоциклета Георги Ганев от Свети Влас. Компания ще му прави уникален мотор-триколка, собственост на чешки гражданин.

Тази година за първи път ще бъдат раздадени две големи награди - на Община Бургас и на автомото клуб "Ретро". Всеки участник ще получи и специален алманах, подготвян в продължение на 8 години от един от най-запалените ретро колекционери Николай  Корудерлиев.

По традиция, началото на изложението е от 10 часа на 1 юли (събота), пред Пантеона. Награждаването ще започне в 14 часа. От 15.00 часа ретро колите ще направят парадна обиколка из Бургас.