Температурни рекорди измерени на много места в България

5 души починаха в София следствие на рекордните жеги

С около 30 % повече от нормалните за деня сигнали са регистрирани в Спешна помощ в Русе, като те са свързани с жегата. Това коментираха от Центъра за спешна медицинска помощ в крайдунавския град.

Сигналите са за припаднали и за колабирали от горещините русенци - както възрастни, така и млади. Екипите са реагирали и на хора, получили хипертонични кризи.

От хидрометеорологичната станция в крайдунавския град съобщиха, че малко след 15.00 часа днес е измерена максимална температура от 43,3 градуса на сянка, което е рекорд за тази дата.

Досега най-горещо на 1 юли е било през 1963 г., когато термометрите са отчели 37,2 градуса. До 18.00 часа има вероятност температурата да се повиши още и да мине абсолютния максимум за месеца от 44 градуса, регистриран на 26 юли 2000 година.

Рекордните за последните няколко лета 41 градуса на сянка са измерени днес в 14.20 часа в Севлиево. Това съобщи метеорологът Иванка Иванова.

По думите ѝ толкова висока температура не е била измервана от 2012 година, когато на 6 август са били отбелязани 41,7 градуса.

Севлиево се намира в котловина, в която въздушните маси се задържат, обясни Иванова. Това определя температурните рекорди, които се отбелязват тук и през лятото, и през зимата. Най-високата температура, рекордна и за страната, е била измерена в Севлиево на 24 юли 2007 година - 44, 8 градуса, а най-ниската - минус 34 градуса, е била отбелязана през февруари 2005 година.

В Плевен днес е постигнат температурен рекорд за този ден за период от над 115 години насам. Това съобщи синоптикът Николай Ятански от плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология /НИХМ/ при БАН.

Измерени са 40 градуса температура на въздуха на сянка към 15.00 часа, което е по-висока температура с 3 градуса, в сравнение с максималната, която е била измерена за този ден през 1963 година.

От началото на метеорологичните наблюдения и измерванията на температурата в Плевен, които са от началото на 20 век, няма регистрирана по-висока температура за този ден, поясни синоптикът.

Само в София петима души са починали заради горещините. Медиците напомнят в горещините да пием много течности, но не ледено студени, да не се консумира никакъв алкохол и да се набляга на леките храни. Има и голяма опасност от пожари, така че бъдете внимателни.