Премиера на "Парсифал" в Софийската опера

София Лайф

02-07-2017, 06:30

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Велошествие и първо велокино в София

„Споделете музиката в Двореца Врана“ продължава днес

Софийската опера е поела курса съзнателно да изгради у своята публика вкус и разбиране за творчеството на Вагнер

Цяла година в творческата лаборатория на Софийската опера работят по своята най-мащабна премиера - поредното предизвикателство от приключението Вагнер, съобщава БНТ. След "Пръстенът на Нибелунга" и "Тристан и Изолда" режисьорът Пламен Карталов е запленен от последната творба на великия композитор. Така само след броени дни Софийската опера ще добави в репертоара си "Парсифал".

Вагнер отказва да нарече "Парсифал" опера. Кръщава тази своя партитура тържествена сценична мистерия. Центрира философско-музикалния разказ върху легендата за Светия Граал. И избира да започне работата по творбата си в един знаков за християните ден - Разпети петък. За българските артисти, които ще изпълнят Парсифал вълнението е огромно. След като се увенча с короната на първия български изпълнител на Зигфрид, Костадин Андреев съвсем скоро ще стане и първият български Парсифал.

Софийската опера е поела курса съзнателно да изгради у своята публика вкус и разбиране за творчеството на Вагнер.

Премиерните спектакли са на всички четни дати през следващата седмица. Дано този избор донесе успех на артистите, избрали да се потопят в космоса Вагнер.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен