Сръчни домакини нагостиха празнуващите в Ракитна

Раздадоха вкусен курбан и уханни погачи

Десетки миряни почетоха в аванс Света Великомъченица Неделя в Црънгалова махала на село Ракитна. Десетки потомци от Ракитна се събраха да запалят свещичка за здраве на светлия празник.

Кметът Апостолов и кметовете на Ракитна Стефан Костов и на Брежани Благой Стефанов също уважиха празника. Няколко казана супа и курбан се приготвяха от рано сутринта, с който организаторите нагостиха всички присъстващи.

Отец Яне отслужи празнична литургия и освети храната - вкусния курбан и десетките питки и погачи, приготвени от ръцете на сръчни домакини. Дългите трапези бяха добре подредени и нищо не липсваше на малки и големи, дошли да почетат празника под жаркото слънце и високите градуси.

Оркестър се погрижи за доброто настроение на всички.

По традиция на 7-ми юли в планинското село Ракитна, в подножието на Пирин, всички празнуват. Неделя или Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица.

Църквата ни отбелязва на 7-ми юли и Неделя на всички български светии. Денят се чества във втората неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци, съобщават от Община Симитли.