Министър Петков: Реформата в ТЕЛК-овете е приоритет

Надявам се повишението на минималните пенсии да зарадва хората

Социалният министър Бисер Петков посочи в ефира на бТВ, че таванът на пенсиите е трябвало да падне отдавна. По думите му той засяга около 40 000 души, които взимат най-високата пенсия. След 2019 г. новите пенсии не би трябвало да имат ограничението. Той посочи, че досега таванът не е паднал заради липсата на политическа воля и допълнителната тежест на бюджета.

Петков изрази надежда повишаването на минималните пенсии да зарадва хората, тъй като увеличението е с 11%. Той заяви, че възрастните хора, с които поддържа връзка се радват на всяко повишаване, независимо с колко е.

От 1 юли всички пенсии са актуализирани с 2,4% по швейцарското правило и от 7 юли всички ще получат по-високи пенсии. За максималните пенсии няма да получат по-висок размер, но пенсиите им са индексирани, т.е. определеният действителен размер е завишен.

Решението на парламента да повиши пенсиите на едни, а не на всички пенсионери, има своите несправедливи страни, но в социалната система няма справедливост, коментира министърът. Да се увеличи минималната пенсия на 300 лв, както се предлагаше, щеше да е по-силно демотивиращо за осигуряващите се и дебалансиращо за системата.

Темата за децата с увреждания Петков посочи като приоритетна за него. Той заяви, че коментира проблемите със засегнатите страни и от началото на годината е въведена нова помощ при увреждания над 90% - 930 лв. без условности. „Явно не е достатъчно, получава се проблем когато децата навършат пълнолетие и търсим решение в тази посока", добави Петков.

Той отговори на въпросите на Златин Михайлов от Варна, който е обездвижен от кръста надолу и взима 141 лв. пенсия, която не може да увеличи, защото е бил без трудов стаж към момента на злополуката. Петков заяви, че тази пенсия може да се увеличи, ако започне да работи и така ще получи право на обща пенсия. Златин обаче не може да напуска дома си, защото сградата му няма асансьор. Министърът го посъветва да кандидатства по програми за целева помощ за преустройство на жилището. Допълнителни програми от държавата са за еднократна помощ за жизненоважни потребности и към фонд "Социална закрила".

Реформата в ТЕЛК-овете също е приоритет за министъра и по думите му до есента концепцията ще бъде готова.