Родният трибагреник се развя в центъра на Лион

За 15-ти път се проведе традиционният "Марш на знамената от света”

На 1 юли в сърцето на древна Галия - Лион - за 15-ти път се проведе традиционният „Марш на знамената от света”. Тази година за първи път е с българско участие. Участваха танцовият състав  „От извора”, детската група „Шарено герданче” и вокалният състав „Приятели”. Общо стотина  млади мъже и жени, които няколко години не спират да славят българския фолклор в Лион – сърцето на древна Галия. Не ще и дума – напълно доброволно.
Защо го правят ли? Защото имат вътрешната нужда да поддържат родният си дух в сърцата, та да не се превърнат в „дърво без корен”, както бе рекъл нявга великият Хайтов. Но на 1 юли поводът бе наистина специален. По традиция  за 15-ти път в града се провежда ежегодния празник, наречен „Маршът на знамената от света”. Какво представлява той?
На градския площад „Белкур” кметството разпъва няколко редици бели палатки, където всяка от многобройните общости показва основните стожери на своята култура, история, култура и фолклор. След това по главната улица на града тръгва шествие на националните флагове, носени от мъже и жени в националните си носии, за да се върне обратно на площада под бурните овации на хилядната публика и блясъка на фотографските светкавици.
За първи път тази година родният трибагреник се развя наред със знамената на останалите участници Армения, Бразилия, Бенин, Венецуела, Габон... и така нататък по азбучен ред до четиридесет.

Българската палатка е като на другите – пет на шест метра и всеки е донесъл за щанда пред входа нещо от свидните си спомени, дето ги къта в къщи: шарени троянски гаванки, мускали, иконка, чифт чопрази, кавал– все  неща, дето галят окото.
По стените са накачени китни носии от Кюстендилско, Врачанско, Добруджа и Шоплука и откъде ли не още. А на входа, както си му е редно, се веят две знамена с извечните багри Бяло, Зелено и Червено.