EVN запорира сметките на Окръжната болница в Стара Загора

Общата сума на задълженията, които се трупат от 2013 г. до настоящия момент, възлиза на 3,2 милиона лева

EVN България Електроснабдяване пристъпва към принудително събиране на милионните задължения за неплатена електрическа енергия на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ АД в гр. Стара Загора - съобщиха от електроразпределителната компания днес. 

Отчитайки специфичния предмет на дейност на лечебното заведение, компанията няма да прекъсне снабдяването с електроенергия, каквато е практиката спрямо всеки друг неизряден длъжник, но ще предприеме запор на банкови сметки и други вземания, се посочва в съобщението.

Общата сума на задълженията, които се трупат от 2013 г. до настоящия момент, възлиза на 3,2 милиона лева, включително с обезщетение за забава, законна лихва и разходи по съдебни и изпълнителни производства - обявяват от EVN, като подчертават, че от 2013 г. насам EVN България Електроснабдяване е полагала целенасочени усилия към разрешаване на ситуацията по доброволен начин, чрез обширна кореспонденция, множество срещи, както с всяко едно от назначаваните през годините ръководства на болницата, така и с представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите, Областна администрация Стара Загора, Община Стара Загора и други институции. С болницата са били сключвани спогодби за разсрочване на задълженията, като за последната от 3.05.2016 г. лечебното заведение също не е спазвало уговорените погасителни планове. Спорадично заплащаните суми не са били достатъчни, за да покриват дори и текущите задължения за доставена електрическа енергия, а и оследният опит за доброволно уреждане на задълженията останал без резултат - посочва в съобщението си до медиите доставчикът на ел. ток.

Поради това EVN България Електроснабдяване било принудено да пристъпи към предвидените в закона способи за принудително събиране на задълженията по образуваните срещу болницата изпълнителни дела. Милионните задължения на болницата я правели най-големият длъжник на EVN България Електроснабдяване. Като такъв тя вече представлявала сериозен риск за финансовата стабилност на компанията и за нейната възможност да обслужва качествено 1,5 милиона клиенти в Югоизточна България, включително и за обезпечаване на сигурността на доставките на електрическа енергия - се твърди още в изпратеното днес съобщение.