Дзинпин проведе разговор с Тръмп

Свят

03-07-2017, 12:38

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тръмп ще проведе разговори с Дзинпинг и Абе

Китайският президент предупредил колегата си за отношенията им

Президентът на Китай Си Дзинпин е казал на американския лидер Доналд Тръмп, че китайско-американските отношения са помрачени от "негативни фактори", информира АФП. Дзинпин е провел телефонен разговор с държавния глава на САЩ.

През последните дни поредица от събития влошиха отношенията между двете държави, отбелязва световната осведомителна агенция. Тръмп проведе отделни разговори със Си и японския премиер Шиндзо Абе във връзка с напрежението на Корейския полуостров. Но китайското външно министерство поясни, че Си Дзинпин е повдигнал и казуса за Тайван.

Президентът на Съединените щати вбеси Пекин миналата седмица, след като одобри оръжейна сделка с Тайван за 1,3 милиарда долара. Китай разглежда Тайван като отцепила се китайска провинция, която един ден ще бъде върната в рамките на територията на страната. Отделно американската администрация наложи санкции на китайска банка, обвинявайки я, че пере пари на КНДР.

Вчера стана ясно, че американският разрушител USS Stethem е плавал на по-малко от 12 морски мили от малкия остров Тритон в архипелага Параселските острови, към които претенции имат Китай, Виетнам и Тайван, обяви американски представител.

Последните ходове на Вашингтон представляват рязък завой от приятелския тон между Тръмп и Си по време на срещата им в Мар а Лаго във Флорида през април.

По време на телефонния разговор обаче Си призна, че двустранните отношения са "постигнали важни резултати" от срещата им, допълва външното ведомство. Но Си е предупредил, че отношенията са "засегнати от някои негативни фактори".

Двамата президенти са обсъдили редица регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес и потвърдиха, че ще се срещнат на Г-20 в Германия тази седмица. Тръмп е призовал Си Китай да притиска КНДР да изостави ядрената си програма.