Кунева: Мария Габриел има подкрепата на големи страни

Ако не си част от този кръг, ставаш част от менюто

Съжалявам, че малко повече от 7 месеца България няма комисар в ЕК – това е безпрецедентно. Това каза в ефира на бТВ председателят на ДБГ и първи български еврокомисар Меглена Кунева. Тя напомни, че от оттеглянето на Кристалина Георгиева (която участва в надпреварата за генерален секретар на ООН) до момента са били взети важни решения за различни политики на евросъюза и общата отбрана, а освен това е излязъл и поредният мониторингов доклад.

„Ако не си част от този кръг, ставаш част от менюто”, подчерта Меглена Кунева, като припомни, че още по нейно време се е обсъждала нова структура на ЕК в която едни страни имат представител, а други нямат.

Все пак лидерът на ДБГ изрази увереност, че на днешното тайно гласуване в Страсбург Мария Габриел ще стане следващият български еврокомисар: „Нейното изслушване мина много гладко. Темата, която избра за фокус на своето изслушване – фалшивите новини, е добре премерена. Тя се ползва с подкрепата на големи страни като Франция и Германия”.

По отношение на предстоящото европредседателство, Кунева коментира, че като ресорен вицепремиер никога не е искала да се занимава с обществените поръчки.

По отношение конкретно на НДК, което след скандала „Боршош” отиде от специалното министерство на Лиляна Павлова в Министерството на културата, лидерът на ДБГ коментира: „На мен ми беше изключително неприятно разходи, които не са присъщи на председателството да се пишат на гърба на председателството”. По думите й се предполага, че ще се плаща наем за готова сграда, а не да се дават пари за ремонта й.

"Държавата не може да дава помощ на едно частно търговско дружество, трябва много внимателно ресурсът да бъде разчетен", подчерта Кунева.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"