Зам.-министър Нейчева: Електронната система за лекарства ще намали цената им

В 35 от 62 проверени болници са открити нарушения за продажба на лекарства над референтните им цени

Централизираната платформа за продажба на лекарства на едро, която предстои да се въведе, ще доведе до прозрачна процедура при конкуренцията между търговците на едро и по-ниски цени за болниците. Това заяви в ефира на БНТ заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева. По думите ѝ електронната система ще обслужва всички лекарства, които се използват в болниците, както и лекарствата за онкоболни.

Зам.-министър Лидия Нейчева отбеляза, че извършена проверка на Министерството на здравеопазването за цените на лекарствата в болниците е показала фрапантни нарушения. В 35 от 62 проверени болници са открити нарушения за продажба на лекарства над референтните им цени. Загубите, които са генерирани от тези нарушения, в някои случаи започват от 10 хил. лева и стигат до 680 хил. лева. Тя посочи случай за лекарство, което болница е закупила с над 1 000 лв. над референтната цена.

"Чрез електронната платформа цените ще бъдат вкарани в задължителен режим за болниците и по тези цени ще се водят и частните болници, без да е необходимо да правят процедура по обществена поръчка", каза още тя.

Зам.-министър Нейчева заяви, че ще се осъществява контрол над разтворите за онкоболни, като ще се взимат проби до самия пациент. Също така ще се въведе и поуавтоматизирана система за точна дозировка. "Въвеждането на полуавтоматизирани системи има смисъл в големите онкологични болници, където има много пациенти. Целта е да се спестят лекарства и да не се изхвърлят", добави Нейчева.

Реекспортът на лекарства според нея трябва да бъде ограничен в онези слуаи, при които лекарството няма алтернатива на българския пазар. Според нея това засяга и пациенти, които разчитат да получат животоподдържащата си терапия с лекарства, покрити от Здравната каса. Предстои приемане на закон, който да регулира подобно свободно движение на стоки.

В случаите на монотерапия зам.-министър Нейчева заяви, че болниците няма как да отчетат процедура, лекарството да се изпише на пациента и Касата го отчете, затова често самите пациенти си набавяли нужните лекарства. "Ще работим в посока да осигурим тези лекарства на пациентите, но не мога да обещая, че ще стане веднага", поясни тя.

Нейчева потвърди, че изкуствените сърца ще се реембурсират на 100% от Здравната каса.