Симеонов: Продължаваме борбата със сивата икономика и контрабандата

Вицепремиерът потвърди ангажимента си минималната пенсия да гони прага на бедността в рамките на мандата

Вицепремиерът Валери Симеонов потвърди пред пенсионерски организации в Министерски съвет политическите си ангажименти за ръст на пенсиите. На срещата той потвърди политическия си ангажимент минималната пенсия да гони прага на бедността в рамките на мандата, а всички пенсии да бъдат справедливо индексирани, според възможностите на икономиката и бюджета, съобщава пресслужбата на кабинета.

На срещата бе обсъдено развитието на пенсионната реформа през последните години. Представителите на пенсионерските организации поставиха акцент върху индексацията на вдовишките пенсии, здравните права на хората в трета възраст, недостатъчното финансиране на здравната и пенсионна системи, възможностите за по-активно включване на пенсионери в пазара на труда и други въпроси. Валери Симеонов описа начините, по които да се осигуряват пари за повишаване на минималната пенсия до прага на бедността и за индексация на всички пенсии.

Вицепремиерът пое ангажимент да продължи борбата със сивата икономика и контрабандата, както да и работи за баланс между разходите на държавата за инвестиционни проекти и увеличаване на доходите.

Симеонов посочи, че ще работи и за облекчаване на разходите на пенсионерите, като по-фокусирана върху генерични медикаменти лекарствена политика, задържане на цената на енергията на справедливо ниво и преориентация на философията на здравната система към акцент върху профилактиката и превенцията.