Турнир по подводен риболов в Каварна

На 22 юли /събота/ от 11.00 часа

За втора поредна година Каварна ще домакинства на турнир по подводен риболов, организиран от КВС „БАЛТЕК” и община Каварна. Турнирът е насрочен за 22.07.2017г. /събота/ в акваторията на гр. Каварна. Началният час на старта е около 11.00 часа. 
Разширените граници са на Север: първият нос след буната на Болата в посока Север и Юг - преди плажа Тракийски скали, с.Божурец. От зоната на състезанието се изключват плажните ивици и части от зоните на пристанищата. 
Точните граници на състезателния участък ще бъдат оповестени от Главния съдия преди старта. Те ще зависят от хидрометеорологичните условия в деня на надпреварата. Турнирът ще се проведе според действащата наредба за турнирите, валидни за купа “България”. Позволява се използването на следната екипировка: харпун - ластичен, ролков или пневматичен, който се зарежда единствено от състезателя без помощ от други лица; плавници; маска; шнорхел; колан за тежести с тока за бързо освобождаване; допълнителни тежести - жилетка с тежести и тежести за крака; ръкавици; неопренов костюм; буй; нож; кукан за риба; фенер; водолазен компютър или часовник; подводна камера. Уловът се носи на кукан, който задължително се привързва към буя. Откачането на буя е позволено, при положение, че състезателят не се отдалечава на повече от 25 метра разстояние в диаметър. На състезателите не е разрешено : закачането на рибата на колана или всяко друго място, различно от буя, ловуването извън обявените зони и извън състезателното време, използването на експлозиви, мрежи и други методи за улов на риба, освен отсрелване с харпун, заредени харпуни на борда на лодката, заредени харпуни на буя, използването на средства за дишане със сгъстен въздух под налягане. 
Класирането ще се извърши според практиката на БФПС за състезанията за купа “България” и държавните първенства. Валидността на уловените риби ще се установява от главния съдия. Задължителни за всичките състезатели са следните условия, утвърдени от БФПС за 2017г.:валидни са екземпляри от 300 грама и повече, като всеки грам носи 1 точка и за всеки валиден екземпляр се добавят нови 300 точки; максималният брой точки за един екземпляр е 5000, независимо дали неговото тегло е повече от 5000 грама, като към тези цифри се добавя и 300 точки за 1 брой валидна риба; всяка представена риба под 225 грама е наказателна и отнема на участника 300 точки; забранен е уловът на плоскодънни, есетрови, акули и змиорки. Подреждането в крайното класиране се изчислява на база процентно съотношение на точките на конкретния състезател спрямо точките на най- добрия състезател за деня.
Награждаване от 16:00 ч. с водещ Любен Дилов.