Бургазлия вдъхна нов живот на самолетите-експонати в Авиомузея

Животът

05-07-2017, 12:53

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Превръщат старите самолети край “Сарафово” в интерактивен музей

Вече там може още да се види 4D ефект на работещ самолетен двигател

Бургазлията Венелин Шурелов е човекът, който даде втори живот на самолетите-експонати в най-новата атракция на града Авиомузей Бургас. Само преди няколко дни музея на авиацията край Летище Бургас отвори врати за многобройните си посетители, които останаха силно впечатлени от интерактивните инсталации, придаващи нов смисъл и живот на аеропланите.

Гостите разгледаха "експонатите, които оживяват". С очила за виртуална реалност влязоха в ролята на пилоти и управляваха самолет, посетиха ултравиолетовата стая, гледаха прожекция на реален видео от полет на специалните екрани.

В Авиомузей Бургас може още да се види 4D ефект на работещ самолетен двигател, богата колекция от макети на самолети, любопитни предмети и задължителни аксесоари от авиацията като пилотски униформи, парашути, снимки, истинска черна кутия на самолет, навигационни уреди и др.

"Виновник" за това се оказа отново артистът и сценограф Венелин Шурелов, който за пореден път показа, че пред изкуството граници няма. Преди да "съживи" самолетите в Авиомузея, той участва в създаване на друг нестандартен музей, този на остров  "Света Анастасия". Венелин Шурелов е съорганизатор и участник във фестивала на модерното изкуство "Включи града" още от първото му издание. Бургазлии още помнят неговите авторски произведения - Фантомати, Машина за рисунки, Лампа Дора, Стрелбище и др.

Венелин Шурелов завършва сценография в НХА, София. Съосновател е и преподавател в програма "Дигитални изкуства" в Художествената академията, художник в Театрална работилница "Сфумато", основател на Subhuman Theatre и арт група Via Pontica.