Симеонов: В Асеновград нещата отиват към успокояване

Проблемът е основно в гетата, в които живее само ромско население

Смятам, че в Асеновград нещата отиват към успокояване и основание за това са действията, които предприехме. Това заяви вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов. „Незабавно се ангажирахме с проблема, заявихме съпричастността на държавата, а не както досега – общините бяха оставени сами да решават проблемите си, институциите оставаха отстрани“, коментира пред журналисти в НС Симеонов.

По думите му предстоят събаряния на част от незаконните постройки. „Това е пътят – въвеждане на законността и прилагането на закона със цялата му суровост към всички етноси“, заяви вицепремиерът. „Хората от разрушените постройки ще живеят там, откъдето са дошли, защото огромна част от тази махала всъщност са пришълци от Стара Загора, Пазарджик и Хасковско“, посочи Валери Симеонов.

Той изтъкна още, че предизвикателствата не са преодолени и няма да бъдат докато не се приложи национална стратегия по отношение на решаването на проблема с капсулирането на циганския етнос в гета.

Според него проблемът е в гетата, в които живее обособено само циганско население, което се подчинява единствено на свои собствени закони и традиции.