Президентът се срещна с българската общност в Полша

Политика

06-07-2017, 06:55

Снимка:

facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Президентът на среща на върха в Полша

Днес той ще участва на форума "Три морета" и Глобалния форум, организиран от полската страна

Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в посолството в Полша, а по-късно ще посети изложба, посветена на Васил Левски в Българския културен институт, предаде БНТ.

По-късно днес той ще участва във форума "Три морета" и Глобалния форум, организиран от полската страна. На форума ще присъстват лидерите на 12 страни от Централна и Източна Европа, както и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

"Искам да благодаря на представителите на полската страна за високата чест, която оказвате на мен, моята съпруга и моята делегация. За нас наистина е удоволствие да бъдем тази вечер заедно. Връзките между България и Полша са в подем във всички сфери. Целта на моето посещение е участие в инициативата "Три морета". Същността е подобряване на свързаността Север-Юг. Това означава за нас, българите, поляците, за българите, които живеят в Полша, не само подобряване на енергийната свързаност, но особено това, за което България настоява - транспортната свързаност Север-Юг. Съвместното изграждане на инфраструктура, дигиталната свързаност, които ще направи връзките между нашите два народа още по-бързи, лесни и удобни. Която ще генерира много по-голяма сигурност за просперитет за нашите две държави и региона. Искам да се обърна специално към нашите сънародници. Знам, че през последните десетилетия много българи избраха да живеят, работят и учат зад граница. Вие избрахте една приятелска държава, с която ни свързват много неща. Аз искам да Ви благодаря, че вие продължавате на полска земя да отстоявате нашата българска идентичност, дух и култура, да ги споделяте с братския полски народ. Да бъдете живият мост между нашите два народа и много важно - да бъдете атестатът, гаранцията за България в Полша. В това отношение вратата на президентската институция е отворена за Вас. И Ви гарантирам, че ще правя всичко възможно като държавен глава да помагам във Вашата благородна дейност на полска земя, за да укрепват нашите връзки. Ще обменя мнения с Вас, да чуя проблеми, с каквото можем да бъдем полезни. Да благодарим на посланик Ялнъзов - основният виновник да се състои тази среща", каза президентът.