Тази вечер Веселина Кацарова е Кармен!

На второто издание на "Опера на стадиона"

Веселина Кацарова е Кармен на второто издание на "Опера на стадиона". 
Най-популярната опера за всички времена - "Кармен" от Жорж Бизе, ще бъде представена тази вечер от 21.00 ч. на специално построена огромна сцена на стадион "Берое", съобщават от Старозагорската опера.
Творческият екип обещава завладяваща интерпретация на едно от най-обичаните заглавия в оперната литература. Бляскавата и жизнерадостна музика, огнените ритми, разтърсващата драма за свободата, за любовта и изневярата, за готовността за саможертва, съчетани в едно, са голямо предизвикателство за всеки, който посегне към нов прочит на творбата. На 6 юли зрителите ще видят една класическа "Кармен", в която изобилстват атрактивни и зрелищни решения, към които предразполага самото заглавие и сцената на открито.
Веселина Кацарова ще смени няколко костюма, ушити специално за нея. Моделите са подарък за световното мецосопрано от италианския художник Салваторе Русо.
Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор е Огнян Драганов. Атрактивните балетни платна са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова. Сценографията е подготвена и адаптирана от художника на Старозагорската опера Тодор Демеров.
Примата Веселина Кацарова, която от 2016 г. е и артистичен директор на Старозагорската опера, е поканила да й партнират звездните гласове на България - Калуди Калудов /Дон Хозе/ и Цветелина Василева /Микаела/, както и френския баритон Сирил Ровери - за ролята на тореадора Ескамилио. Сред солистите са и Евгений Арабаджиев, Денис Иванов, Яница Нешева, Нели Нечева и други. Участват още Детски хор от ДЮСОБ "Маргаритки" с диригент Зорница Желязкова, представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур", оркестърът, хорът и балетът на Старозагорската опера, оркестърът и хорът на Бургаската опера. 
Известно е, че Бизе пише своята музика по испанския сюжет на нашумялата новела на Проспер Мериме, без да е ходил никога в Испания. Прочутата "Хабанера" е всъщност кубинска народна песен. Според диригента Ивайло Кринчев, Бизе "печели" именно с това, защото музикалният прочит на известната драма е през призмата на неговата представа за испанската атмосфера.