Турция: Настояваме преговорите за членство в ЕС да продължат

Турция отхвърля всякакви предложения на ЕС за прекратяване на преговорите за членство в замяна на друг вид сътрудничество

Турският министър за ЕС Йомер Челик обяви днес, че Анкара отхвърля всякакви предложения на ЕС за прекратяване на преговорите за членство в замяна на силно сътрудничество в други области, предаде Ройтерс.
Министърът говори пред репортери по време на посещение на европейския комисар за разширяването Йоханес Хан.
Според Челик е неправилно европейските депутати да призовават за спиране на преговорите за членство, като добави, че подобни подходи не са от полза за никого.
Европейският парламент ще гласува днес проекторезолюция, призоваваща за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Евродепутатите заявиха вчера, че кампанията на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу опоненти означава, че Анкара не изпълнява демократичните критерии на съюза.      
Гласуване на предложението се очаква да мине без проблеми, имайки предвид подкрепата от най-големите партии, но парламентът има ограничено влияние по въпроса, отбелязва агенцията. Европейската комисия и правителствата на страните от евросъюза досега игнорираха призиви за официално замразяване на преговорния процес, който на практика вече е блокиран.
Възприемайки по-отстъпчив тон, Хан каза, че се надява, че взаимодействието между двете страни ще доведе до по-високо ниво на политически диалог.
Не знам какво ще бъде решено, но аз трябва да подчертая, че Европейският парламент е една от институциите, избрани от европейските граждани. Членовете на ЕП представят позицията на техните избиратели, посочи Хан.
Европейските лидери бяха критични към Ердоган и неговото отношение към опонентите, както преди, така и след опита за преврат в Турция през юли миналата година. Но те не искат да засегнат споразумение, сключено миналата година между Турция и ЕС, благодарение на което Турция ефективно спиря мигранти, достигащи до Гърция, като облекчи мигрантската криза, застрашаваща единството на съюза.
Челик заяви, че Турция е обърнала внимание на критиките на ЕС по отношение на съдебната й система и свободата на печата и словото, но добави, че ЕС блокира процеса, като не отваря нови глави в преговорите за присъединяване на Анкара.
Когато става въпрос за Турция, фактът, че има предварителни условия дори за отваряне на нови глави, показва, че тук има политически мотиви, изтъкна турският министър за ЕС.