Осъдиха 72-годишен мъж, изтеглил пенсията на съквартиранта си

Пострадалият не пожелал да предяви граждански иск срещу подсъдимия

Окръжен съд - Добрич наложи ефективно наказание от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода и глоба от 100 лева  на добричлия, изтеглил неправомерно пенсията на съквартиранта си. 72-годишният Иван М.беше признат за виновен в това, че на 7 октомври миналата година в условията на продължавано престъпление, чрез посредственото извършителство на друго лице, е използвал платежен инструмент - дебитна карта без съгласието на титуляра и изтеглил сумата от 170 лева.

По делото е установено, че подсъдимият, който също е пенсионер, живеел на квартира в таванска стая заедно с пострадалия мъж. Той знаел, че на всяко седмо число от месеца, съквартирантът му получавал пенсия в размер на 170лв. по банков път, както и че притежава дебитна карта, която държи в чекмедже в квартирата.

В деня на престъплението подсъдимият взел платежния инструмент заедно с изписан ПИН код и отишъл до банкомат, но тъй като не умеел да работи с устройството се наложило да потърси помощ. Успял да получи съдействие от мъж, който извършил три транзакции с дебитната карта, като изтеглил последователно100 лв., 50 лв. и 20.00 лева. След това предал цялата сума на подсъдимия и му върнал картата, която по-късно той изхвърлил. Докато извършвал транзакциите помоленият за помощ мъж бил убеден, че картата е собственост на подсъдимия.

Делото беше гледано по процедурата на съкратено съдебно следствие, като първоначално определеното на мъжа наказание беше редуцирано с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт обстоятелства. Разпоредено беше той да плати и направените по делото разноски.

72-годишният добричлия има няколко предишни осъждания. Наложеното му сега наказание той ще търпи при първоначален общ режим. Пострадалият съквартирант не пожела да предяви граждански иск срещу подсъдимия, въпреки че причинената му щета не е била възстановена.

Присъдата на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване в 15-дневен срок. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен