Каракачанов: По-разумният вариант е да вземем нови самолети

Обсъждали сме въпросите по модернизацията многократно

По-разумният вариант е да вземем нови самолети. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти във връзка с изказването на премиера Бойко Борисов, че единственото му изискване е бойните самолети да бъдат нови, съобщи Агенция "Фокус".

"Въпросите по темата за модернизацията сме ги обсъждали многократно. Това, което премиерът каза, са теми, които се обсъждат последните 2 месеца, откакто съществува правителството", коментира Каракачанов.

""Нов" и "самолет" означава всеки самолет, който може да излезе като оферта като нов. Един нов самолет има много по-дълъг ресурс, по-дълъг живот. Едно е да вземеш самолет, който има 10-15 години живот, друго е да вземеш самолет, с който може да работиш 30-40 години. Това е по-разумният вариант", заяви министърът на отбраната.

Каракачанов коментира и варианта за закупуване на изтребител F-35, като отбеляза, че самолетът е много добър, но също така и много скъп. "Ако искаме да вземем F-35, ние трябва да започнем от F-16. Няма как да купиш например "Грипен" и след това да купиш F-35 - има несъвместимост", добави той. Министърът заяви, че F-35 не е за бюджета на България и добави, че вече има други страни, заявили такива самолети и дори сега да ги заявим, по-рано от 6-7 години няма как да ги получим. "Това не е обсъждан вариант, защото не е по джоба на българския бюджет", заяви Каракачанов.

По думите му най-бързият вариант да получим изтребителите е парламентът да гласува новата рамка, предложена от Министерски съвет, и с проекта за бронираната машина. "Водят се преговори и няма смисъл да се бърза. 1-2 месеца не са фатални", коментира Каракачанов.

"Много неща могат да се договорят, но първо трябва да започнат конкретните преговори. Тогава ще стане ясно с кой най-бързо и най-изгодно може да се договорим. Тук става въпрос за обществения интерес", каза още министърът и добави, че именно заради това обществото трябва да е много добре информирано по въпроса, за да няма съмнения за корупция и уговорки под масата.

"Президентството има, доколкото виждам, желание въпросът да бъде решен по-бързо. Ние също искаме проблемът да бъде решен, но искаме да бъде решен ясно и без съмнения", добави Каракачанов. Според него няма разминаване между институциите по този въпрос, а по-скоро има повече говорене от необходимото.