Табелите, предупреждаващи за камери на пътя, отпадат от днес

Общество

09-07-2017, 06:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Верижна катастрофа затвори АМ "Тракия" (обзор)

Пътната полиция обяви и че засилва контрола към морето

Табелите, предупреждаващи за камери на пътя, отпадат от днес. В сила влизат и други важни промени: собствениците на автомобили например ще носят отговорност, ако са предоставили колата си на неправоспособен, пиян или дрогиран шофьор. Те ще са отговорни и ако автомобилът се управлява с повече от 50 км/ч над разрешеното в населено място. Санкцията ще е върху колата, т.е. ще засяга собственика ѝ, а не само шофьора – автомобилът ще се спира от движение.

Нарушители много, платени глоби малко – това е основен проблем последните години. Шофьорите се укриват, за да не им бъдат връчени административните наказания и фишове, докато те се погасяват по давност.

За да може нарушителите да понасят отговорността си ефективно, от един месец полицейските коли са оборудвани и с принтери – така шофьорите се санкционират на място.ътните полицаи пък вече проверяват и пътниците за задължения към пътна полиция.

Фишове се издават само за нарушения, за които не се отнемат контролни точки. За шофиране без колан, например, се съставя акт. При катастрофи от началото на годината са загинали 286 души, а ранени са 911. Пътната полиция обяви и че засилва контрола към морето, тъй като предстоят летните отпуски, когато на пътя загиват най-много хора.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен