Примирието за Сирия между САЩ и Русия влезе в сила

Договореното спиране на огъня се отнася за провинцията Дераа

Договореното от САЩ и Русия споразумение за спиране на огъня в Югозападна Сирия влезе в сила, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. САЩ, Русия и Йордания постигнаха съгласие за примирие и „деескалация“, които да проправят пътя към по-широкообхватно и по-устойчиво спиране на огъня.

Съобщението за това споразумение дойде след срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин на форума на Г-20 в Германия.

От началото на сирийския конфликт имаше няколко примирия, но те се оказаха нетрайни и не е ясно доколко враждуващите страни – сирийските правителствени сили и основните бунтовнически сили на югозапад, ще се съобразят с най-новото, отбелязва Ройтерс. След разговорите между Путин и Тръмп бе съобщено, че договореното спиране на огъня се отнася за провинцията Дераа на границата с Йордания и Кунейтра, която граничи с окупираните от Израел Голански възвишения, както и за провинция Суейда.

Официален източник от Държавния департамент, участвал в преговорите, каза, че ще са нужни още обсъждания, за да бъдат уредени някои аспекти, които са от решаващо значение за споразумението, включително кой ще наблюдава дали то се спазва.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че в договореностите влиза „гарантиране на хуманитарен достъп и установяване на контакти между опозицията в този регион и мониторингов център, който е в процес на създаване в йорданската столица“.