Първанов: Договорът за добросъседство е добра първа стъпка

Договорът ще повтори повечето точки от Декларацията от 1999-та година

Подписването на договора за добросъседство с Македония е добра първа стъпка в подобряването на отношенията между двете страни. Това заяви в ефира на БНТ президентът (2002-2012) Георги Първанов. Той отбеляза, че трябва да се помага на Македония да влезе в ЕС и НАТО, за да е стабилна страната и съответно региона, но подчерта, че е еднакво важно България да реши собствените си проблеми с югозападната съседка по въпроса с общата история.

Георги Първанов изрази съмнение, че договорът ще повтори повечето точки от Декларацията от 1999-та година, в която има строги записи, недопускащи използването на македонската конституция за претенции спрямо България.

"Ние имаме благоприятна обстановка, каквато може да не се създаде в близките 20 години. Затова трябва да се върви към подписването на договора. Скептик съм дали договора ще реши проблема, но каквото и да е, макар и да не носи кой знае какво качество в сравнение с декларацията от 99-та година договорът е наистина необходим, така че трябва да бъде подкрепен. Въпросът е в друго - ние няма с един договор да решим проблема, няма да смъкнем напрежението. На нас ни трябват години, десетилетия работа. На нас ни трябват обществени политически консенсуси, друга медийна среда. Това се създава с много контакти, с много диалог", коментира Първанов.

Той подчерта, че основен проблем за България, който трябва да се реши в отношенията с Македония, е общата история и като пример даде датата на подписването му - 2 август, когато е избухнало Илинденско-преображенското въстание. Според него името на въстанието предполага, че на равно се поставя въстанието в Тракия и Македония. Той призова премиера Борисов да подходи внимателно към темата.

"Критерият е в това, че сме имали единно национално самосъзнание, единни национални цели и задачи. Това обяснява възраждането, Илинденското въстание, много събития в нашата обща история. Това не знам дали ще преглътнат в Скопие. Там има друга тенденция", заяви Георги Първанов.