Радев: IT секторът ни е признат в целия свят

България е страна на млади, интелигентни, високо образовани хора

Важността на интегрирането на България във водещите европейски проекти в областта на сигурността и отбраната изтъкна президентът Румен Радев при откриването на конференцията "Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания" в София, която е под патронажа на държавния глава, предаде БТА. "Вярвам, че конференцията ще допринесе за това", заяви Радев на форума.

"След период на стагнация отбранителната ни индустрия отново е в подем, IT секторът ни е признат в целия свят, интернет скоростта е сред най-бързите", посочи президентът Радев. "България е страна на млади, интелигентни, високо образовани хора, отворени към света и с дух на предприемачество, в тези хора има огромен потенциал и ние трябва да помагаме той да бъде развит", заяви държавният глава.

Това е първата конференция в Европейския съюз, посветена на новия Европейски фонд за отбрана, чието сформиране предстои да бъде гласувано в Европейския парламент.

Във форума участват еврокомисарят по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска, изпълнителният директор на Европейската агенция по отбрана /ЕАО/ Хорхе Домек, вицепремиерът Томислав Дончев.