Започна ремонт на силистренския площад "Албена"

На стойност над 2 260 000 лева

Първа копка за осъществяването на проект за ремонт на силистренския площад "Албена" за над 2 260 000 лева по оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020 година" бе направена днес. 
Основните дейности в проекта са свързани с реконструкция и рехабилитация на алейната мрежа, тротоарни настилки, възстановяване на водното огледало и паметника "1800 години - Силистра", създаване на детска площадка за деца от 3 до 12- годишна възраст и зони за отдих, изграждане на велоалея, въвеждане на видеонаблюдение и енергоспестяващо осветление и осигуряване на достъпна среда за хора с физически затруднения.
Строително-монтажните дейности ще се извършват на площ от 30 028 квадратни метра. Предвижда се да бъдат засадени 37 иглолистни и 39 широколистни дървета, 1039 вечнозелени, 1 097 цъфтящи и 23 увивни храсти. На останалата дървесна растителност ще се извърши повдигане на короните за по-добра осветеност и безопасност. Проектът включва и реконструкция на кръстовищата пред жп гарата и бензиностанцията на входа на града. Предвидени са дейности за създаване на достъпна архитектурна среда - понижаване на бордюрите на уличното платно, поставяне на тактилни настилки в зоните на кръстовищата и пешеходните пътеки. 
Според специалистите ще се постигне и синергичен ефект с вече осъществен проект на Силистренската община по схема за безвъзмездна финансова помощ "Зелена и достъпна градска среда" по Оперативна програма Регионално развитие 2007 - 2013 година - възстановяване на западната и източната зона на Дунавския парк на Силистра и на централния градски площад.