Тома Биков: Странно е отсъствието на бившия вицепремиер Деница Златева

Политика

11-07-2017, 16:16

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Павлова: Няма опасност председателството на ЕС да ни бъде отнето

Започна първото заседание на комисията, която разследва скандалите и обществените поръчки на НДК.

На него дойдоха, за да бъдат изслушани, трима министри - вицепремиерът Томислав Дончев, министърката на европредседателството Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов, съобщават от Канал 3.

Още в началото депутатът от ГЕРБ Тома Биков отбеляза, че е странно отсъствието на бившия вицепремиер Деница Златева, която в служебното правителство отговаряше за Председателството на ЕС. Той направи коментара, след като председателят на комисията Диана Йорданова съобщи, че Златева е изпратила официално писмо, в което уведомява, че е в командировка в САЩ от 8 до 15 юли, а след това остава да прекара отпуската си там до 25 юли. Златева придружава Корнелия Нинова в Ню Йорк. Тя изявява готовност да бъде изслушана от комисията след завръщането й от Щатите - на 26 или на 27 юли.

Изключително странна ми е тази позиция на г-жа Златева, тук се прекъсва веригата, изрази негодувание Биков, който се бил приготвил да й задава въпроси. Отсъствието й обезсмисля всичко, прекъсва се веригата от хора, които са управлявали НДК, изтъкна той. Депутатът от ГЕРБ дори каза, че е щял да предложи отмяна на заседанието на комисията, но не го прави заради това, че са дошли трима министри. Репликира го Велислава Кръстева от ДПС, която призова колегите си от комисията да се опитат да работят обективно и да не правят внушения.

Кръстева също подчерта, че ако това не се спази, тя също ще предложи да се отмени заседанието. Не бих искала да бъда участник в риалити шоу, изказа неприятното си чувство от тона при старта на комисията депутатката от ДПС. Зад позицията й застана й социалистът Жельо Бойчев, който също протестира срещу направените внушения. И потвърди, че е убеден, че Деница Златева ще направи възможното да бъде изслушана от комисията.

Шефката на анкетната комисия за НДК Диана Йорданова се съгласи с коментарите, че депутатите трябва да работят обективно без предварителни внушения.