Напрежение сред търговците в Кранево

Не могат да ползват тротоарно право

Собственици и наематели на търговски обекти и заведения за обществено хранене в Кранево са подали жалба до кмета на Балчик Николай Ангелов и председателя на Общинския съвет Илиян Станоев заради „дискриминационен и несправедлив”, според тях, отказ от страна на общината за ползване на тротоарно право за витрини за сладолед, фризери за минерална вода, щандове за палачинки и др.  
Според жалбата, от общината в Балчик прилагат двоен стандарт, тъй като на два от ресторантите са дадени разрешения за ползване на тротоарно право с поставяне на маси и столове, „които са заели целия тротоар”.
„Не може общината за едни да е майка, а за други мащеха. Ние не искаме нищо безвъзмездно – има Наредба, в нея са посочени таксите и никой не е против да си ги плаща. Защо за едни може, за други – не”, попита Петър Малджиев – собственик на заведение в Кранево.
Търговците пресмятат, че една маса с 2 пейки заема  4 кв. м, а една витрина  - 0,60 кв. м., 1 фризер – 1,2 кв. м, една табела – 0,2 кв.м, щендер за очила и дрехи – 0,2 кв. м.
През миналата седмица служители на община Балчик са минали на проверка по централната улица и са издали предписания всички фризери, щандове и рекламни табели да бъдат премахнати от тротоара.
Днес общинските служители отново минаха на проверка, като вече наложиха солени глоби на неизпълнилите предписанията.
Според кмета на община Балчик Николай Ангелов, който е искал да разполага на улиците в Кранево преместваеми обекти – за сладолед, палачинки и др., е трябвало да подаде в общината молба със скица. „Имаме скица и визия за улиците в Балчик, в района на Двореца и по Дамбата, а за Кранево никой не е подавал заявление. По думите му, тази практика е от години и търговците са се стреснали едва сега, когато от общината са започнали проверки.
„Даваме разрешения само за маси и столове, които се водят оборудване, на не и за тези малки обекти, тъй като ги приемаме като преместваеми търговски обекти, а за местата трябва да има търг” – каза още Ангелов.

Източник: МГ Добруджа